Persberichten

Persberichten

——————————- Persbericht , Holten 18 maart 2016——————————-

Paasvuur Dijkerhoek ziet ze vliegen!

Holten/Dijkerhoek – Doordat de paasvuren rondom Holten elk jaar steeds groter worden, worden de belangen ook steeds groter. Op initiatief van Dijkerhoek worden de paasvuren voor het eerst in de geschiedenis opgemeten doormiddel van een drone. Deze drone kan op de vierkante centimeter nauwkeurig het volume berekenen van het paasvuur.

De officiële meting wordt momenteel gedaan doormiddel van een theodoliet. Met de hoogte en omtrek kan de jury de inhoud bepalen. Met de drones wil het paasvuur met de tijd mee gaan. De metingen met een drone zijn gebaseerd op het  fotogrammetrische principe waarbij terreinhoogten kunnen worden berekend in het overlappende deel van foto’s genomen vanuit een ander standpunt.  Aan de hand van geavanceerde  software kan met deze gegevens een 3D beeld van het paasvuur gecreëerd worden en zodoende kan de volume worden bepaald. Voor de paasvuren is het uiterst interessant om de 3D modellen te analyseren om  te kijken waar het goed is gegaan of waar het beter kan.

In Paasvuur Espelo heeft Dijkerhoek een medepartner gevonden. Ook Paasvuur Espelo wordt opgemeten met behulp van een drone. De ervaring leert dat de strijd om het grootste paasvuur van Holten een tweestrijd is geworden tussen Dijkerhoek in Espelo. Afgelopen twee jaar won Espelo de strijd, daarvoor won Dijkerhoek viermaal.

Het bedrijf dat deze dienst verleend in Skeye BV. Skeye is gespecialiseerd in het nauwkeurig inmeten van oppervlaktes en bergen door gebruik te maken van drones. Deze zijn uitgerust met een digitale camera met 36 megapixel en geometrisch gekalibreerd om metingen te kunnen uitvoeren.

——————————- Persbericht , Holten 21 februari 2016——————————-

Paasvuur Dijkerhoek wordt een uur eerder ontstoken.

Holten/Dijkerhoek – Ondanks dat traditiegetrouw de paasvuren in Holten om negen uur ‘s avonds worden ontstoken, steekt ook Paasvuur Dijkerhoek de paasbult een uur eerder aan. Daarmee volgt de organisatie de concurrent; Espelo. Het paasvuur wordt wel op dezelfde plek ontstoken, namelijk aan de Boerendanssteeg.

Hiermee is het evenement aantrekkelijker geworden voor de jeugdige toeschouwers. Mede doordat Pasen dit jaar relatief vroeg valt, past dit prima in de jarenlange wens van de organisatie. Nu kunnen kinderen langer genieten van het vreugdevuur.

Uit het hele land trekken op eerste paasdag honderden, dan wel duizenden mensen, naar Holten. De organisatie van Dijkerhoek schat dat hun brandstapel dit jaar bijna 20 meter hoog wordt, en meer dan 6000m³ inhoud heeft. De vuurzee is dan ook spectaculair voor het oog.

In Holten strijden al jaren lang verschillende buurtschappen om de grootste en de mooiste ‘Boake’. De grootste van Holten betekent ook automatisch de grootste van Nederland. Afgelopen twee jaar won Espelo de strijd, daarvoor won Dijkerhoek viermaal. Mede omdat dit jaar Espelo, bij winst, de wisselbeker mag houden is Dijkerhoek vastberaden. De grootste staat dit jaar in Dijkerhoek.

Meer informatie is te vinden op de website www.paasvuurdijkerhoek.nl