Wedstrijd

In de gemeente Rijssen-Holten doen vier buurtschappen mee aan een heuse
Paasvuurcompetitie. Maandenlang bouwt de jeugd van buurtschappen Dijkerhoek,
Holterbroek, Beuseberg en Espelo elke vrije minuut aan hun eigen boake.

Deze wedstrijd wordt gehouden onder auspiciën van de plaatselijke paasvurencommissie. Er zijn strikte reglementen opgesteld door de paasvurencommissie in overleg met de boakebouwers. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan hoogwerkers te gebruiken, moet het paasvuur met de hand worden opgebouwd en mag er alleen snoeihout worden gebruikt.

Onmiddellijk na de jaarwisseling wordt er al begonnen om zoveel mogelijk hout bij elkaar te brengen. In de avonduren en op zaterdagen wordt er tot aan de zaterdag voor Pasen gebouwd om een zo groot mogelijk paasvuur te realiseren.

Op de zaterdag voor Pasen gaat een keuringscommissie langs de paasvuren om de grootte en inhoud op te meten en het paasvuur te beoordelen op vorm en afwerking.

Er wordt gestreden om drie prijzen:
– de wisselbeker voor het grootste paasvuur (hoogte en inhoud).
– de wisselbeker voor het mooiste paasvuur (vorm en afwerking), de zogenaamde schoonheidsprijs.
– de wisselbeker voor de ontvangst v.d. commissie, etcetera bij de paasvuren, de zogenaamde Ontvangstprijs.

Bij de rondgang van de keuringscommissie worden de leden steeds zeer gastvrij ontvangen en verwend met een hapje (gekookte eieren) en een drankje (al of niet alcoholisch).

Aan het eind van deze zaterdag vindt in café Toontje aan de Stationsstraat de prijsuitreiking plaats en worden de felbegeerde hoofdprijzen onder grote belangstelling uitgereikt.